Information om värdeminskning på bilar

Det finns i allmänhet två stora kostnadsfaktorer när man har och äger en bil. Den ena är drivmedel (t.ex. bensin eller diesel) och den andra är värdeminskning. En reducering av bilens värde beror också på vilken bilmodell och märke det rör sig om, grad av extrautrustning på bilen och hur mycket man kör. I runda slängar tappar en bil i värde ca 20% varje år och över 3 år är det jämförbart med halva bilvärdet.

Beräkna en bils värdeminskning.

Om man vill beräkna värdeminskning bil kan man gå efter följande exempel. Du har en Ford Focus som är värd 150 000 kronor när du börjar beräkningen. När det första året har gått är den värd 150 000 – 20% * 150 000=120 000 kronor. Efter år 2 förlorar samma Ford Focus ytterligare 20% * 120 000=24 000 och har då värdet 96 000 kronor. Det tredje och sista året i beräkningen mister Ford Focusen därutöver 20% * 96000 =19 200 kronor och är till slut värd 76 800, det vill säga nästan hälften av det värdet som den hade ifrån början.

Var får man hjälp med beräkningen?

Det är generellt sett känt att det kostar mycket att äga en bil. Kostnader som till exempel billån, försäkring, reparationer, bilservice och kostnader för bilbesiktning, skatter och däck är en av de största siffrorna för bilens värdeminskning. Värdeminskning innebär enligt Konsumentverket grovt beräknat vad en bilmodell värderas att kosta om man köper den hos en bilhandlare idag och är en preliminär beräkning av vad samma modell kommer att vara värd när man senare säljer den i framtiden.

Avgörande för bilens värdeminskning är, bortsett från bilens ålder, först och främst körsträckan, vilket innebär hur många mil bilen har gått. Konsumentverket har en tjänst som kallas ”Bilsvar” där man kan göra en beräkning utifrån den körsträcka som man har angivit.
Om man till exempel har uppgivit 2000 mil, kalkylerar Bilsvar vad ens bilmodell kommer att vara värd när man upphör att vara ägare till bilen. Detta beräknas då utifrån att man kör 2000 mil om året. Bilsvar kan göra beräkningar både för nya och begagnade bilar.